Temari, Japonca bir sözcük olup "el topu" demektir. Çin kökenli eski bir sanat biçimidir. Bu toplar anneler ya da büyük anneler tarafından kimono atıklarından çocuklar için yapılmıştır.

Günümüzde ise Japon aristokrasisi ve üst sınıfı için sanat ve zanaat oldu. Soylu kadınlar daha güzel ve karmaşık nakış gösterilerine kadar, daha dekoratif ve ayrıntılı bir sanat oluşturma yarışına girdi. Ancak çocuk oyuncağı yerine dostluk ve sadakati simgeleyen son derece değerli dekoratif eşyalardan biri olmuştur. Japonya'da bugün Temari sanatçısı olmak için özel eğitim almak ve Japon Temari Derneği'nden (JTA) sertifika almak gerekir. Tokyo'da bir Temari müzesi, sergi salonları olup burada ders, eğitim, sosyal toplantılar ve kitap satışı yapılmaktadır.

Başta Japonya olmak üzere ABD, Rusya gibi ülkelerde Temari yapımı ile ilgili kitaplar, internette tanıtım ve resim paylaşım ve satış siteleri ve bloglar Temari'nin herkes tarafından sevilmesini sağlamıştır.

Temari styrofoam, çeltik kabuğu (hull), şerit biçiminde kesilmiş kumaş, her türlü iplik kullanılarak oluşturulan top üzerine polyester dikiş ipi sarılarak dikişe hazır duruma getirilir.

Temari topları çoğunlukla çevre ölçüsü ile tanımlanır. Her ölçüde Temari yapılır. Yaygın boyut 20 – 30 cm dır. Küçük olanları mücevher gibi, Noel ağacı süsleri ve küpe, kolye olarak, büyükleri tavana asılmış ya da sepet, tabak, kavanoz içinde sergilenir.

Dikişe hazır topun bölünmesi gerekir. Mezura ve toplu iğne kullanarak kuzey ve güney kutbu ile ekvatoru belirlenir. Genellikle altın ya da gümüş renkli iple kutuplar arasındaki meridyenler ve ekvator dikilir. Bu ipler desenin top yüzeyine yerleştirilmesi için kılavuz amaçlı kullanılır.

Desenler geometrik ve genellikle simetriktir. Kasımpatı en çok kullanılan çiçek desenidir.
Desenler 5 nolu pamuk iplik ve yorgan iğnesi kullanılarak yapılır.

Basit bölümlendirmede, iki kutupta birer desen ve ekvatorda obi denilen kimono kuşağı benzeri dikilir. İki desenden fazla desen yerleştirmek isterseniz kombinasyon bölümlendirmesi yapmak gerekir. Böylece merkez sayısını 4, 6, 12, 32, 122 gibi sayılara ulaştırabilirsiniz. Merkez sayısı arttıkça top boyutu artmalıdır. 32 merkezli bir topun çevresi 42 cm olmalıdır. Bu topu bitirmek için daha çok emek vermeniz gerekir.

Temari ile ilk kez 2012 yılı Nisan ayında tanıştım. Internette aşağıda adını verdiğim sitelerdeki talimatları uygulayıp ve sonra resimleri inceleyip kendi Temarilerimi yapmaya başladım. Sizlere yaptıklarımı göstermek istiyorum.

Daha fazla bilgi için aşağıdaki sitelere giriniz
1 – www.temarikai.com
2 – www.japanesetemari.com
3 www.flickr.com
4 – http://www.temari-addict-australia.blogspot.com/

Comments

Popular posts from this blog